KONTROLUJ POSTĘPY W SWOIM TRENINGU!
ZAPRASZAMY DO BEZPŁATNEJ ANALIZY SKŁADU SWOJEGO CIAŁA!
Komputerowa Analiza Składu Ciała za pomocą wagi TANITA
W naszym klubie możesz skorzystać z komputerowej analizy składu ciała i zaspokoić ciekawość na ten temat..
Analizator Składu Ciała Tanita to najbardziej zaawansowana technologia monitorowania stanu zdrowia.
Waga Tanita służy do pomiaru ciężaru ciała i procentowej zawartości tkanki tłuszczowej.
Urządzenie wykorzystuje technikę BIA (Bioelectrical Impedance Analysis), która ocenia skład ciała wysyłając słaby, bezpieczny prąd przez tkanki. Prąd przechodzi swobodnie przez płyny zawarte w tkance mięśniowej, lecz natrafia na trudności gdy przechodzi przez tkankę tłuszczową.
Wagi Tanita wykorzystują pomiary tego oporu aby obliczyć skład ciała, ten z kolei zostaje doprecyzowany po zmierzeniu oporu elektrycznego ciała oraz wprowadzeniu następujących danych: wysokości ciała, płci i wieku.
Dzięki temu możemy określić zarówno POZIOM TKANKI TŁUSZCZOWEJ, MIĘŚNIOWEJ JAK I ZAWARTOŚĆ WODY W ORGANIZMIE.
Dostarcza to informację o tym, czy trening przynosi korzyści w postaci utraty tkanki tłuszczowej wraz z utrzymywaniem się lub wzrostem masy tkanki mięśniowej.
Wykonanie analizy składu ciała pomaga lepiej dostosować dietę oraz rodzaj treningów do celów, które chcesz osiągnąć a regularne pomiary pozwalają na monitorowanie i kontrolowanie zmian zachodzących w Twoim organiżmie – pokazują postępy.
Jak przygotować się do analizy składu ciała:
- Pomiar należy przeprowadzać 3-4 godziny po posiłku. Wcześniej należy unikać napojów o właściwościach moczopędnych lub zawierających kofeinę,
- Unikać picia alkoholu na 24 godziny przed pomiarem,
- Jeśli wykonujemy pomiary regularnie, należy to robić o tej samej porze dnia,
- Pomiaru dokonuje się na bose stopy.
Wynik pomiaru jest w kilka sekund przesyłany bezprzewodowo do komputera, a specjalne oprogramowanie GMON umożliwia: zapisanie w bazie, zebranych informacji na temat składu naszego ciała, wydruk profesjonalnego raportu z pomiaru, a przy regularnej kontroli również wydruk raportu z analizą zmian składu ciała w danym czasie.
Analizator składu ciała TANITA podaje następujące informacje:
- Waga w kilogramach,
- Tkanka mięśniowa w kilogramach,
- Tkanka tłuszczowa w procentach,
- Całkowita zawartość wody w organizmie w procentach,
- Wiek Metaboliczny,
- Waga masy kostnej w kilogramach,
- Tkanka visceralna (brzuszna),
- BMI Indeks masy ciała,
- Dzienne spożycie kalorii,
Poziom tkanki mięśniowej:
Masa mięśniowa obejmuje mięśnie szkieletowe, mięśnie gładkie (takie jak mięśnie serca i przewodu pokarmowego) i wody zawartej w tych mięśniach. Mięśnie pełnią istotną rolę w organiźmie, ponieważ są „silnikiem” spożywającym energię. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej, wzrasta zapotrzebowanie na energię, co pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała w zdrowy sposób. Nie ma norm odnośnie masy mięśniowej. Monitorowanie tej tkanki polega na obserwowaniu jej przyrostu lub tendencji spadkowej.
Ilość wody w organiźmie:
Woda odgrywa istotną rolę w wielu procesach organizmu i występuje w każdej komórce, tkance i narządzie. Utrzymanie zdrowego poziomu wody zapewnia efektywne funkcjonowanie organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych z tym związanych. Średnia procentowa zawartość wody dla zdrowego dorosłego wynosi: Kobieta: 45 do 60% Mężczyzna: 50 do 65%.
Wraz z utratą tkanki tłuszczowej, całkowity poziom wody powinien zbliżać się do prawidłowego zakresu.
Masa kostna:
Funkcja ta oznacza ilość kości (poziom mineralny kości, wapnia i innych minerałów) w organizmie. Badania wykazały, że rozwój tkanki mięśniowej związany jest ze wzmocnieniem kości. Chociaż jest mało prawdopodobne aby zauważyć zmiany w strukturze kości, w krótkim okresie czasu, ale ważne jest utrzymanie zdrowych kości poprzez zrównoważoną dietę oraz ćwiczenia fizyczne.
BMI:
Wskaźnik ten wykorzystywany jest przede wszystkim do oceny ryzyka pojawienia się groźnych chorób: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, czy nawet nowotworów. W przypadku niektórych osób wskaźnik BMI może sugerować błędne wnioski. Osoby aktywne fizycznie, uprawiający sport, mogą posiadać zawyżoną wagę związaną z tkanką mięśniową a nie z ilością tłuszczu w organiźmie.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne :
Dzienne spożycie kalorii jest sumą kalorii potrzebnych dla podstawowej przemiany materii, kalorii potrzebnych do wykonywania codziennych aktywności (np. domowych obowiązków), oraz uwarunkowanej dietą termogenezy. Jest to oszacowana ilość kalorii, które możesz spożyć w przeciągu 24 godzin by utrzymać aktualną wagę.
Poziom trzewnej tkanki tłuszczowej:
Trzewna tkanka tłuszczowa jest to tłuszcz, który jest zgromadzony wewnątrz jamy brzusznej, wokół najważniejszych organów w organizmie człowieka. Badania pokazują, że nawet jeśli masa ciała i tkanka tłuszczowa w organizmie pozostaje stała, z wiekiem następuje przesunięcie tkanki tłuszczowej w okolice brzucha. Zdrowy poziom tłuszczu trzewnego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnych chorób, takich jak choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, wystąpienie cukrzycy typu 2.
Wiek metaboliczny :
Metabolizm to całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w naszym organizmie. Wiek metaboliczny to obraz tego, ile nasz organizm ma lat oraz czy jego kondycja jest dobra, czy wręcz odwrotnie słaba. Wiek metaboliczny wskazuje wiek charakterystyczny dla naszego tempa metabolizmu. Parametry, które składają się na obliczenie wieku metabolicznego to: podstawowa przemiana materii, waga mięśni oraz ilość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie. Dobrze jest kontrolować wiek metaboliczny i znać skład własnego ciała. Takie informacje pozwolą na zastosowanie właściwej profilaktyki i diety, aby poczuć się młodziej i cofnąć swój zegar biologiczny. Jeśli wiek metaboliczny jest wyższy niż Twój rzeczywisty, musisz poprawić swoją podstawową przemianę materii. Zmiana diety, opartej na wynikach składu Twojego ciała oraz odpowiednie zwiększenie ilości i intensywności ćwiczeń, wytworzy w organizmie zdrowszą masę mięśniową, która w konsekwencji będzie spalała więcej kalorii, poprawiając ocenę wieku metabolicznego.